امروز یکشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۳

پارادوکس جوونز (Jevons)

یکی از تئوریهای پرکاربرد در مسائل اقتصادی، خصوصا اقتصاد انرژی، پارادوکس Jevons است. ویلیام استانلی جوونز (William Stanley Jevons) برای اولین بار بر اساس نظریه خود پیش بینی کرد که به دلیل ارزان شدن زغال سنگ در انگلستان، قدرت سیاسی و نظامی بریتانیا رو به افول خواهد گذاشت. البته تشریح نظریه فوق بر اساس تئوری جوونز کمی پیچیده است. بعنوان یک مثال ساده تر، می توان به وضع مقررات محدود کننده مصرف گوشت و افزایش قیمت آن در سال ۲۰۰۲  در کشور سوئد اشاره نمود که با هدف کنترل آلودگی اوره انجام گرفت.

وضع مقررات اخیر سبب شد تا آلودگی گازهای گلخانه ای در این کشور افزایش یابد، چرا که هزینه های صرفه جویی شده برای خرید گوشت صرف مسافرت شده بود.

بطور کلی، جوونز معتقد است که اقتصاد سیال است و وضع هرگونه مقررارت تحدید کننده بر آن موجب عکس العمل آن و ایجاد یک سیستم متعادل با شرایط متفاوت خواهد گردید.

بنظرم یکی از کاربردهای  این پارادوکس در بخش انرژی الکتریکی مربوط به افزایش تعرفه های مصارف انرژی الکتریکی و تبلیغ گسترده استفاده از لامپهای کم مصرف است که عمدتا بی کیفیت، ارزان و چینی هستند. این تغییر به زودی منجر به سونامی آلودگی جیوه در کشور و صرف هزینه های کلان جهت رفع آن خواهد شد.

نوشته‌های مرتبط